D E I J A O A Z A

Učitavanje...

Ishrana dece u PU Dečija Oaza – Sopstvena proizvodna kuhinja

U našoj predškolskoj ustanovi velika pažnja posvećuje se pravilnoj, zdravo izbalansiranoj ishrani, jer je ishrana jedan od najvažnijih faktora koji utiču na zdravlje i pravilan razvoj dece.

Zašto je pravilna ishrana važna?

Pravilna ishrana u detinjstvu osnova je za zdravlje tokom celog života, podstiče pravilan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj.

Porodica je ključna u stvaranju zdravih navika, ali vrtić takođe igra važnu ulogu jer deca u njemu provode veći deo dana.

Usvajanje pravilnih prehrambenih navika i korekcija nepravilnosti iz porodične ishrane deo su procesa socijalizacije i osamostaljivanja deteta.

Naši standardi i principi ishrane​

Ishrana u vrtiću zasnovana je na principima pravilne ishrane i važećim propisima o predškolskom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Zdravstvena bezbednost hrane – koristimo isključivo zdravstveno ispravne namirnice i poštujemo higijenske standarde pripreme i čuvanja hrane.

Pravilna priprema i serviranje hrane vode računa o estetskom izgledu i apetitnom uticaju na decu.

Ishrana je prilagođena uzrastu, sa obrocima koji obezbeđuju neophodne hranljive materije, energiju i zaštitu za rast i razvoj.

Principi naše ishrane​

• Racionalna ishrana – adekvatan energetski unos prema uzrastu i polu.

 

• Optimalna ishrana – balans hranljivih materija prema normativima.

 

• Raznovrsna ishrana – zastupljenost svih grupa namirnica, sa posebnim fokusom na biološki vredne namirnice.

 

• Sezonska ishrana – prilagođena godišnjem dobu.

 

• Uravnotežena ishrana – pravilni razmaci između obroka (2,5 do 3 sata) i preporučene proporcije u dnevnim obrocima.

Dnevni obroci u vrtiću

Zajedno sa našim stručnjakom za ishranu, viši dijetetičar nutricionista Milicom Trtak, nastojimo da kroz pažljivo planirane obroke i kvalitetnu ishranu i pružili deci najbolju podršku u zdravom odrastanju.

Doručak​

Prvi obrok koji osvežava i obezbeđuje 25% dnevnih energetskih potreba, bogat neophodnim hranljivim sastojcima.

Prepodnevna užina

Često sveže voće, koje poboljšava varenje i rad nervnog sistema.

Ručak

Glavni obrok, bogat energijom i hranljivim materijama, sa posebnim naglaskom na raznovrsno povrće.

Poslepodnevna užina

Obnavlja energiju i održava ravnotežu šećera u krvi, sa minimalnim sadržajem rafinisanih šećera.